Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

V prevažnej väčšine štátov sa utvárajú zastupiteľské zbory priamymi voľbami

V prevažnej väčšine štátov sa utvárajú zastupiteľské zbory priamymi voľbami, hoci aj tu možno nájsť určité výnimky ( nepriamo sa v súčasnosti volí Senát, napr. vo Francúzskej republike a do prijatia XVII. dodatku v roku 1913 aj Senát v Kongrese). Okrem poslancov však v niektorých štátoch volia občania alebo zbory voliteľov aj prezidenta ( vo Francúzskej republike do roku 1962, v USA prezident a viceprezident )a v niektorých štátoch USA aj sudcov ( v Kalifornii ).Podľa môjho názoru možno za nepriamu voľbu pokladať aj voľbu prezidenta v Taliansku a Spolkovej republike Nemecko; volia ich osobitné kolégia ( Spolkové zhromaždenie SRN a parlament rozšírený o troch zástupcov z každého regiónu ( oblasti ) v Taliansku.

Tajnosť hlasovania

Skôr ako sa stručne zmienim o uplatňovaní tajnosti hlasovania, je potrebné poznamenať, že v teórii štátneho práva sa možno stretnúť s dvomi názormi na právnu povahu a výkon volebného práva.
Podľa jedného názoru, vychádzajúceho z prirodzenoprávnej teórie a jej poňatia slobody a rovnosti jednotlivca, sa volebné právo pokladá za individuálne právo občana, ktorého nemožno k jeho výkonu nejakým spôsobom prinucovať.

Žádné komentáře:

Okomentovat