Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Takýto postup sa však všeobecne pokladá za málo účinný.

Takýto postup sa však všeobecne pokladá za málo účinný. Volebná kampaň by sa mala zo strany politických subjektov orientovať skôr na budúcnosť, na načrtnutie vízie príťažlivej pre voliča.Z hľadiska voličov je volebná kampaň ponukou informácií o navrhovaných cestách rozvoja krajiny, regiónu alebo sídla v najbližšom volebnom období. Na základe informácií, ktoré im vo volebnej kampani poskytujú politické subjekty, sa voliči rozhodujú, ktorú alternatívu rozvoja podporia tým, že určitému politickému subjektu dajú vo voľbách svoj hlas.

Stručný prehľad volebných systémov

Volebnými systémami najčastejšie rozumieme pravidlá, pomocou ktorých sa na základe počtu hlasov rozdeľujú vo voľbách mandáty medzi strany, či jednotlivých kandidátov. Už samotný fakt, či proti sebe kandidujú politické strany, či jednotliví, je determinovaný rozdielnym charakterom a povahou volebného systému. Volebných systémov existuje v najrôznejších podobách celý rad.
Snáď najčastejšie sa stretávame s delením volebných systémov na väčšinové a pomerové. polopomerové systémy. Medzi ne okrem iného spadajú aj systémy zmiešané, teda také, ktoré kombinujú pomerovú a väčšinovú voľbu. Každá z týchto skupín zahŕňa rad veľmi rozdielnych mechanizmov, ktoré sa na nasledujúcich riadkoch pokúsime aspoň veľmi stručne opísať.

Žádné komentáře:

Okomentovat