Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Metódy pre prideľovanie zvyšných mandátov

Volebné kvóty väčšinou nie sú schopné prideliť všetky mandáty a naviac vyvstáva problém, čo s veľkým množstvom zvyšných, teda nevyužitých hlasov. Preto obyčajne nasleduje procedúra, pri ktorej je potrebné neobsadené mandáty prideliť, väčšinou na základe zvyšných hlasov. Tieto procesy by sme mohli rozdeliť do dvoch skupín podľa toho, či prebiehajú na úrovni rovnakého obvodu, alebo v druhom (všeobecnejšie v ďalšom) skrutíniu na vyššej úrovni volebných obvodov.

Metódy používané v rámci toho istého obvodu sú používané tam, kde existuje iba jedna úroveň volebných obvodov. Mandáty sa teda majú rozdeliť všetky priamo v základných volebných obvodoch.
Metóda najväčších zvyškov je tradičný a prevažujúci postup. Zvyšné mandáty pripadnú tým stranám, ktoré majú najväčší absolútny počet nevyužitých hlasov. Jednoducho sú porovnané zvyšné hlasy, ktoré neprekročili hodnotu pôvodnej kvóty. Pokiaľ ostáva rozdeliť napr. dva mandáty, potom ich získa strana s najväčším zvyškom a strana s druhým najväčším zvyškom. Tento systém mierne napomáha malým stranám pred veľkými, hlavne v menších obvodoch.
Metóda najväčších priemerov predstavuje taký postup, podľa ktorého zvyšné mandáty postupne získajú strany, ktoré vykazujú najväčší priemer hlasov pripadajúcich na nasledujúci mandát, o ktorého pridelenie práve ide.

Žádné komentáře:

Okomentovat