Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Väčšinové systémy

Ako už bolo povedané, väčšinové volebné systémy prideľujú mandát víťazovi. V prípade, že sa vo volebnom obvode rozdeľuje viac mandátov, nie je ich snahou rozdeliť ich v pomere podľa počtu hlasu. Väčšina však môže byť dvojaká - relatívna a absolútna. Podľa tohto kritéria môžeme väčšinové systémy ďalej rozdeliť.

Relatívne väčšinové systémy

Jednoduchá alebo relatívna väčšina je najľahšie dosiahnuteľnou väčšinou. Získa ju ten kandidát, ktorý bol v danom obvode najúspešnejší. Kandidát musí získať viac hlasov, než ktorýkoľvek iný zo zvyšných kandidátov. To v praxi býva často menej než nadpolovičná väčšina, postačujúcich je napr. 35% hlasov.
Pravidlo relatívnej väčšiny aplikované v jednomandátových volebných obvodoch predstavuje tradičný systém, ktorým sa volia napr. poslanci Dolnej komory britského parlamentu. Býva nazývaný First past the post system (FPTP). Tento volebný systém je vôbec najčastejšie používaným na celom svete. Pre parlamentné voľby (do dolnej komory, ak je bikameralizmus) ich aplikuje cca 68 krajín, prevažne bývalých britských kolónií, prípadne krajín, na ktoré mala Británia dlhodobý intenzívny kultúrny a politický vplyv. Z tých najvýznamnejších menujeme USA, Kanadu, Indiu a Nový Zéland do počiatku 90. rokov.

Žádné komentáře:

Okomentovat