Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Osobitným spôsob odovzdávania hlasov

Osobitným spôsob odovzdávania hlasov predstavuje hlasovanie pomocou takzvaných ” volebných strojov ” ( uplatňuje sa v USA ). Voliči na nich vyznačujú svoju voľbu priamo do ich pamäti stlačením príslušných tlačidiel. Vo väčšine ostatných štátov sa stále hlasuje

V Taliansku je hlasovanie formálne vyhlásené za občiansku povinnosť ( článok 48. talianskej ústavy ) Formálno-právne nie je porušenie tohto ústavného ustanovenia spájané so sankciou, no v praxi sa môže účasť občana na voľbách skúmať pri jeho žiadosti o štátnu službu.
Ďalšou americkou hlasovacou špecialitou sú aj tzv. ” dlhé hlasovacie lístky ”. Názov dostali na základe skutočnosti , že často je na nich uvádzaný dlhý a pomerne neprehľadný zoznam niekoľkých desiatok kandidátov.

klasickým spôsobom, pri ktorom volič vhadzuje upravenú alebo neupravenú listinu priamo do volebnej urny. Pri proporcionálnom volebnom systéme voliči odovzdávajú svoje hlasy politickým stranám prostredníctvom ich kandidátnych listín. Ich postup pri uvedenom však nemusí byť vždy rovnaký. Rozlišujeme pritom medzi tzv. viazanými volebnými listinami a voľnými volebnými listinami.

Žádné komentáře:

Okomentovat