Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Je taktiež vylúčené, aby volič odovzdal volebnú listinu

Je taktiež vylúčené, aby volič odovzdal volebnú listinu, ktorú sám zostavil
-V konečnom dôsledku tiež znamená, že každý štátny občan by mal byť organizovaný v niektorej politickej strane, čo však bráni základom štátoobčianskej slobody. Pojmy politická strana a volebná strana, ktorá sa zúčastňuje na voľbách, nemusia byť totožné.
-Uvedený systém prepožičiava zákonnú ochranu činiteľovi, ktorému náleží ( politickej alebo volebnej strane ), a odopiera ju tomu, koho má štát za povinnosť obhajovať. tým že núti voliča odovzdať kandidátnu listinu, ktorú sám nezostavil, odopiera mu zákonnú ochranu a odňatím práva odovzdať vlastnú kandidátnu listinu mu idním

Osobný výkon volebného práva
V súvislosti s tajnosťou hlasovania treba sa aspoň stručne zmieniť aj o otázke osobného hlasovania ako podmienky výkonu volebného práva. Väčšina štátov chápe hlasovanie vo voľbách ako osobné a neprenosné právo jednotlivca. V súvislosti s prehlbovaním demokratického chápania volieb stále viac krajín povoľuje svojim občanom voliť aj v neprítomnosti, a to rozličnými formami ( napríklad v USA, Veľká Británia, Rakúsko, Spolková republika Nemecko a Francúzsko ). Zatiaľ, čo v prvých štyroch menovaných krajinách volebné zákonodarstvo umožňuje voličom hlasovať v neprítomnosti iba listom alebo telegraficky, vo Francúzsku volebné zákony umožňujú voličovi odovzdať svoj hlas aj prostredníctvom splnomocneného zástupcu.

Žádné komentáře:

Okomentovat