Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Volebná aritmetika

Volebná aritmetika predstavuje mechanizmus rozdeľovania mandátov pre jednotlivých kandidátov alebo politické strany na základe dosiahnutých volebných výsledkov ( uplatňuje sa v proporcionálnom volebnom systéme ). Aj pri tejto činnosti sa môžu využívať rozličné spôsoby a metódy, pomocou ktorých možno určitým spôsobom modifikovať dosiahnuté volebné výsledky ( obmedzenia vylučujúce zo získania mandátu politické strany, ktoré napríklad nezískajú potrebné percento hlasov, rozličné mechanizmy prideľovania tzv. zvyškových mandátov, uplatňovanie metódy najväčšieho priemeru a najväčšieho zostatku a podobne ). Uvedenou problematikou sa budem zaoberať pri analýze proporcionálneho volebného systému.
Priamosť volebného práva

Priamosť volebného práva vyžaduje, aby voliči rozhodovali o tvorbe volebného orgánu ( či už voľbou jeho členov, alebo prostredníctvom straníckych kandidátnych listín ) priamo, a nie prostredníctvom voliteľov, delegátov či ďalších zástupcov.
Z dôvodov účelnosti možno od striktného vyžadovania tejto zásady upustiť, pri čom sa zachovajú ostatné demokratické volebné zásady.

Žádné komentáře:

Okomentovat