Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ekonomická integrace

Integrační a desintegrační tendence.
V současném světě se stále silněji prosazují tendence ekonomického sdružování jednotlivých státních útvarů do větších celků. Toto integrování hospodářství vyvolává prohlubující se geografická ( územní) dělba práce ve světě, potřeba propojení jednotlivých menších ekonomik do větších, vnitřně jednotných systémů. Takový integrovaný celek má lepší možnosti celkového rozvoje, větší předpoklady pro vyrovnávání rozdílů mezi úrovní jednotlivých jeho částí a lehčí situaci při odolávání případným nepříznivým vnějším ekonomickým vlivům ( např. ropná krize atd.)

Ekonomiku a ekonomické procesy nelze vymezit hranicemi určité země. Tržní vztahy se neuskutečňují jen na území určité země, ale rozšiřují se i za její hranice. Jednotlivé národní ekonomiky jsou na sobě stále více závislé, podmiňují se, doplňují se a prostřednictvím trhu jsou svazovány do jednotného celku.
-tendence k prohlubování ekonomických vazeb na mezinárodní úrovni
-tendence ke spolupráci a ekonomické součinnosti tržních subjektů i celých ná-
rodních ekonomik
-spojování do jednotného světového celku prostřednictvím MO a mez. finan.
trhy  vytváření nadnárodních integračních seskupení

EKONOMICKÁ INTEGRACE = PROCES, KDY DOCHÁZÍ K POSTUPNÉMU SBLIŽOVÁNÍ A PROPOJOVÁNÍ EKONOMIK PROSTŘEDNICTVÍM ODBOURÁVÁNÍ MEZINÁRODNÍCH PŘEKÁŽEK, CÍLEM JE VYTVOŘIT JEDNOTNÝ EKONOMICKÝ KOMPLEX.

- integrační procesy jsou urychlovány především ekonomickými faktory a narůstající mezinárodní dělbou práce.
- naproti tomu desintegrační procesy se pohybují zejména v rovině politické ( různá národní hnutí – Jugoslávie, Baskická ETA, Belgie – Vlámové a Valoni

Žádné komentáře:

Okomentovat