Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Těžební průmysl 3

V těžbě nerostných surovin hrají hlavní roli suroviny energetické, zejména tzv.fosilní paliva (uhlí, ropa, zemní plyn). Zásoby těchto neobnovitelných energetických zdrojů příroda vytvářela milióny let, člověk je však dokáže vyčerpat během dvou století. Proto již dnes je otevřenou otázkou životnost zásob a problém strukturálních změn a přechodu na jiná paliva a energetické zdroje popř. další suroviny.

Druhou velkou skupinou nerostných surovin jsou rudy. Ve skupině rud sloužících při výrobě železa a oceli dominuje železná ruda a mangan. Cenné jsou rudy kovů pro zušlechťování ocelí (nikl, molybden, chróm, titan), stejně jako další rudy barevných kovů. Význam mědi a cínu v elektronice a elektrotechnice není třeba zdůrazňovat, z dalších kovů jsou nejdůležitější zinek, olovo atd. Zvláštní oblast představuje těžba rud drahých kovů (zlata, stříbra a platinové skupiny). Tyto kovy dnes slouží především v technice. Patří sem také diamanty, dnes vyráběné i uměle.

Nerovnoměrnost výskytu a spotřeby nejrůznějších nerostných surovin vytváří řetěz od těžby přes zpracování, zušlechťování, zahraniční obchod, výrobu až ke konečné spotřebě. Síť vztahů a vazeb má dnes globální rozměry a výkyvy cen a kurzů na burzách jsou barometrem vzestupu či poklesu významu jednotlivých surovin.

Žádné komentáře:

Okomentovat