Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Živočišná výroba

Vývoj zemědělství
Zemědělství vzniklo na Blízkém východě před více než 10 000 lety vyšlechtěním obilnin a ochočením ovcí a koz pro získání mléka, masa a vlny. Lidé pak založili svá sídliště – až na nomádské pastevce, kteří následovali přirozeně se stěhující stáda. Lidé žijící v osadách na březích jezer a moří se zaměřili na rybaření jako zdroj potravy.
Pokroku v zemědělství napomáhaly různé technické inovace, např. pluhy a postroje pro tažný dobytek. Pozdější vynálezy zahrnovaly řádkovací secí stroje pro vysévání semen, žací stroje, parní traktory a nakonec dieselové traktory a kombajny. Mechanizace učinila ze zemědělství odvětví s podstatně menší intenzitou práce a uvolnila pracovníky pro práci v továrnách a odvětvích služeb zaměstnancům.
Také biologické vědy sehrály svou roli při modernizaci zemědělství – nejprve prostřednictvím výběrového množení rostlin a živočichů na farmě, později využitím genetického inženýrství k získání nových rostlinných nebo živočišných druhů, poskytujících vyšší výnosy lépe odolných vůči nemocem nebo tolerujících klimatické extrémy.

- zemědělství zaměstnává 1,2 miliardy lidí, z toho 90 % připadá na rozvojové země
- existuje velký rozdíl mezi zemědělstvím v rozvojových zemích a vyspělých zemích: příkladem může být to, že Čína a USA mají největší podíl zemědělství, ale zatímco USA zaměstnává 3 milióny lidí, tak Čína jich zaměstnává 450 miliónů
- zemědělství vysp. států je charakterizováno AGROPRUMYSLOVÝM KOMPLEXEM, tj.:
1) 30% tvoří výrobní zeměd. prostředky
2) 10% tvoří vlastní zemědělská výroba
3) 60% tvoří doprava, skladování, zpracování, odbyt

Žádné komentáře:

Okomentovat