Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Potravinářský průmysl 3

Rozmístění:
= typické oblasti koncentrace:
1. Velké městské aglomerace (konurbace)
- New York, Moskva, Paříž atd.
- Bezprostřední spotřeba
2. Dovozní přístavy
- Londýn, Liverpool, Hamburg, Brémy, Amsterdam, New York apod.
- Mlýny, olejárny, balírny čaje, zpracování kávy, kakaové boby, ovoce, surový cukr, chladírny,…
- Tranzit do vnitrozemí + spotřeba přímo v těchto přístavech
3. Vývozní přístavy
- Moderní kombináty – primární úprava + konzervace potravin pro vývoz
- masné výrobky
- Př. Buenos Aires, Montevideo,..
4. Územně rozsáhlejší oblasti
- Přímá závislost na objemu a charakteru zem. výr.
- Větší rozptyl než u 1-3
- Př. Mléko – živočišná výr., cukr – řepařské oblasti, mlýny, rýže – obilnářské oblasti apod.
-
S Amerika + EU – podstatná část potravinářské produkce
Rozvojové země - problém zásobování, vysoký přírůstek obyv., nízká potrav. Produkce

Cukrovarnictví – roční množství na trhu 30 mil. T
export: Brazílie, Kuba, Austrálie
import: USA, SNS, Evropa

Tabákový průmysl – Čína, USA, EU

Žádné komentáře:

Okomentovat