Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

4)Odsouzený -

4)Odsouzený - ten, proti němuž byl vydán odsuzující rozsudek, který již nabyl právní moci (§ 12 odst. 9) nebo pravomocný trestní příkaz.
Podezřelého na rozdíl od obviněného nelze vzít do vazby, lze ho pouze zadržel (může kdokoli) a pokud se jedná např. o vojáka, tak ho neprodleně předat vojenskému útvaru. Obžalovaného lze tedy dle § 75 vzít do vazby, pokud jsou pro ni dány důvody, předtím je potřeba mít povolení (rozhodnutí) státního zástupce. Výjimkou je případ, kdy si ho nelze předem opatřit, pak ho může policejní orgán vzít do vazby, ale musí to neprodleně ohlásit státnímu zástupci (nejdéle do 48 hodin)-
Postavení obviněného je v řízení upraveno zásadami: zákaz, aby obviněný byl k výpovědi nebo doznání jakýmkoliv způsobem donucován, obviněný má dále právo nevypovídat, obviněný má právo na obhajobu a kdykoliv se radit se svým obhájcem.
Obviněný má právo: právo na obhajobu - právo hájit se sám prostředky a způsobem podle vlastního rozhodnutí (tzv. materiální obhajoba)
- právo mít obhájce a radit se s ním o způsobu obhajoby (tzv. formální obhajoba)
- právo žádat, aby orgány činné v trestním řízení postupovaly v souladu se svými právy a povinnostmi a za součinnosti stran, objasňovaly stejně pečlivě okolnosti svědčící ve prospěch obviněného a prováděly v tomto směru důkazy i bez návrhu stran, a to jak v přípravném řízení tak v řízení před soudem. Tato práva jsou současně i povinností orgánů činných v trestním řízení

Žádné komentáře:

Okomentovat