Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

§55 Protokol se sepíše o každém ...

§55 Protokol se sepíše o každém úkonu v tr. řízení.
Podání může mít: ústní podobu (do protokolu), písemnou, elektronickou, může být také podáno telegrafem, faxem nebo dálnopisem.
Ústně do protokolu znamená vyslechnout o okolnostech, osobních poměrech, důkazech, výši škody, zda je oznamovatel zároveň poškozený a zda žádá, aby soud rozhodl o jeho nároku na náhradu škody.


Otázka č. 9. Obviněný v tr. řízení
Osoba, proti které se vede trestní řízení a která je v průběhu řízení označována různými způsoby, jako podezřelý, obviněný či odsouzený. Tato označení vyjadřují její různé postavení a práva, která jí v průběhu řízení zákon poskytuje.
1)Podezřelý - je ten, kdo byl zadržen a dosud proti němu nebylo zahájeno trestní stíhání, tedy do doby sdělení obvinění. Dále je podezřelým osoba, proti níž bylo vedeno tzv. zkrácené přípravné řízení, a to od okamžiku zahájení jejího výslechu, při které, jí musí být sděleno, z čeho je osoba podezřelá, do okamžiku, kdy státní zástupce podal návrh na potrestání u soudu
2)Obviněný - je ten, proti němuž bylo zahájeno trestní stíhání - sděleno obvinění a až do doby než bylo nařízeno hlavní líčení
3)Obžalovaným - se stává po nařízení hlavního líčení (§ 12 odst. 8).

Žádné komentáře:

Okomentovat