Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Návrh podá prostřednictvím státního zástupce, ...

Návrh podá prostřednictvím státního zástupce, jde-li o přípravné řízení, eventuálně prostřednictvím soudu, který koná řízení v prvním stupni. Totéž platí pro případ, kdy byl obhájce obviněnému ustanoven. Proti rozhodnutí předsedy senátu nebo soudce, jde-li o přípravné řízení, je přípustná stížnost, která má odkladný účinek.
Cítí-li se obviněný na svých právech zkrácen -může se domáhat nápravy využitím svého práva podávat opravné prostředky proti rozhodnutím policejního orgánu, státního zástupce i osudu.


Otázka č. 10. Obhájce v tr. řízení
§35 - Obhájcem může být pouze advokát. Při poskytování právních služeb, včetně obhajoby, je advokát nezávislý, je však vázán právními předpisy a v jejich mezích příkazy klienta, avšak v případech, kdy jsou příkazy klienta v rozporu se zákonem, musí je omítnout. Advokát se v rámci svého pověření svého pověření může dát zastoupit jiným advokátem, hovoříme o tzv. substituci, a při jednotlivých úkonech může zastoupit koncipient. Koncipient nemůže advokáta zastoupit v řízení před krajským soudem jednajícím jako soud prvního stupně a v řízení před Vrchním a Nejvyšším soudem. Obhajoba prováděná současně více obhájci má několik výhod. Zejména specializaci obhájců v kauzách, kolektivní posuzování otázek a širší konzultační činnost, rozdělení úkolů při přípravě obhajoby i při jejím provádění v různých stadiích trestního řízení.

Žádné komentáře:

Okomentovat