Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

c)soud po podání obžaloby samostatně rozhoduje ...

c)soud po podání obžaloby samostatně rozhoduje o všech otázkách souvisejících s dalším řízením, ale rozhodnout může jen o skutku, který je uveden v žalobním návrhu(§220 odst.1)
d) účast státního zástupce při hlavním líčení je povinná ( § 202 odst. 1). Nestanoví-li zákon jinak, není nutná účast státního zástupce při veřejném zasedání (§ 234 odst. 2)
e) obžalovací zásada se neuplatňuje v přípravném řízení. Obžalovací zásada se uplatní jen v řízení před soudem, zejména v hlavním líčení a ve stadiu odvolacího řízení. Řízení o řádném opravném prostředku je jen pokračováním dosud neskončeného řízení. Strany mají možnost se vyjádřit k podanému opravnému prostředku, odporovat druhé straně, navrhnout nebo předložit důkazy…
Zásada obžalovací se přičítá k zásadám vztahujícím se k zahájení řízení.


Otázka č. 5. Presumpce neviny
Zásada presumpce neviny (§ 2 odst.2) - toto ustanovení říká: dokud pravomocným odsuzujícím rozsudkem soudu není vina vyslovena, nelze na toho, proti němuž se vede trestní řízení, hledět, jako by byl vinen. Presumpce neviny bývá přiřazována k zásadám týkajícím se dokazování. Pro dokazování v trestním řízení se zásady presumpce neviny vyplývá, že vina musí být obviněnému prokázána zákonnými prostředky, obviněný není povinen dokazovat svojí nevinu.

Žádné komentáře:

Okomentovat