Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Výjimku má např. prezident republiky, ...

Výjimku má např. prezident republiky, který není trestně odpovědný, může být žalován a souzen pouze pro velezradu na návrh senátu a to u Ústavního soudu; dále poslanci a senátoři, kteří nemohou být stíhání za projevy nebo hlasování v PS nebo Senátu – tato imunita platí navždy, k trestnímu stíhání za jiné činy musí vyslovit souhlas mandátový a imunitní výbor; soudci ústavního soudu a soudci a přísedící obecných soudů mají výjimku ve všem, co souvisí s jejich činností soudcovskou)
Vynětí: povinnost svědčit u všech výše jmenovaných osoby i pro přestupek nebo jiný správní delikt (o vynětí s konečnou platností rozhoduje nejvyšší soud)


Otázka č. 3.Základní zásady trestního řízení
Zásady v TŘ zajišťují ochranu jak společnosti,tak i práv a oprávněných zájmů občanů, zejména, proti nimž s vede trestní řízení. Některé zásady jsou výslovně uvedeny v Ústavě ČR a listině základních práv a svobod, např. zásady: zajištění práva na obhajobu, presumpce neviny, veřejnosti a ústnosti, stíhání jen ze zákonných důvodů.
Základní zásady trestního řízení lze dělit podle různých hledisek, přičemž tradiční je dělení podle převažujícího obsahu:
a) obecné zásady -zásada stíhání jen ze zákonných důvodů, zásada spolupráce se zájmovými sdruženími občanů, zásada zajištění práva na obhajobu

Žádné komentáře:

Okomentovat