Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

I) vyhoštění § 57 –

I) vyhoštění § 57 – lze uložit pouze pachateli, který není občanem ČR a nemá postavení uprchlíka. Účelem je zabránit TČ na území republiky. Trest lze uložit od 1 roku – 10 let, nebo na dobu neurčitou. Vyhoštění uložit nelze: nepodařilo se zjistit státní příslušnost pachatele, pachateli byl poskytnut azyl, pachatel má na území ČR povolen dlouhodobý pobyt, hrozí nebezpečí, že ve státě, kam by měl být vyhoštěn bude pronásledován za svoji rasu, nábožnost, národnost a politické myšlení.
j) zákaz pobytu § 57a – zákaz pobytu v místě, kde se dopustil TČ. Odsouzený po dobu výkonu trestu se nesmí na tomto místě zdržovat. Lze uložit na rok až pět let za úmyslný TČ, podmínkou je, že v místě nemá trvalý pobyt
Výjimečný trest (§ 29)

U pachatele, u kterého není záruka nápravy buď vůbec, anebo jen velmi malá. Jsou stanoveny taxativně podmínky, jež musejí být splněny, pro to , aby soud mohl uložit výjimečný trest, může být uložen jen tam, kde to TZ dovoluje.
1. trest odnětí svobody nad 15 –25 let - jestliže je stupeň nebezpečnosti pro společnost velmi vysoký a možnost nápravy pachatele je obzvláště ztížena, stačí splnění 1 podmínky
2. doživotí - jestliže je stupeň nebezpečnosti pro společnost velmi vysoký a možnost nápravy pachatele je obzvláště ztížena, musejí být splněny obě podmínky.

Žádné komentáře:

Okomentovat