Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Otázka č. 23. Přípravné řízení trestní

§ 12 odst. 10. Přípravným řízením se rozumí úsek trestního řízení od sepsání záznamu o zahájení úkonů trestního řízení nebo provedení neodkladných a neopakovatelných úkonů, které mu bezprostředně předcházejí, a nebyly-li tyto úkony provedeny, od zahájení trestního stíhání do podání obžaloby, postoupení věci jinému orgánu nebo zastavení trestního stíhání před podáním obžaloby, zahrnující objasňování a prověřování skutečností nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin.
Přípravné řízení je neveřejné -předčasné zveřejnění jednotlivých výsledků přípravného řízení by mohlo zmařit a ztěžovat jeho další provádění. Výjimkou ze zásady neveřejnosti - je procesní nárok obhájce být přítomen při vybraných vyšetřovacích úkonech již od zahájení trestního stíhání (§ 165 odst. 1, § 164 odst. 1, § 158 odst. 4.
V přípravném řízení se neuplatňuje zásada obžalovací. Pro přípravné řízení je typický dvoustranný procesní vztah mezi orgánem konajícím řízení na straně jedné a obviněným na straně druhé. Nejsou zde alespoň dvě strany, jejichž spor by rozhodoval třetí, na stranách nezávislý subjekt.

Žádné komentáře:

Okomentovat