Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Otázka č. 8. Policejní orgán a jeho úkoly v tr. řízení

policejní orgány jsou: obvodní oddělení (zabývají se TČ neznámých pachatelů, u nichž je trestní sazba do 3 let), skupina kriminální policie a vyšetřování (SKPV - komisaři, zabývají se dále TČ známých pachatelů), celní orgány, vojenská policie
Úkolem policejního orgánu je prověřovat trestní oznámení a vyšetřovat trestné činy (zákon o Policii ČR a trestní řád).
Při vyšetřování postupuje policejní orgán z vlastní iniciativy tak, aby byly co nejrychleji v potřebném rozsahu vyhledány důkazy k objasnění základních skutečností důležitých pro posouzení případu, včetně osoby pachatele a následku trestného činu. Kromě případů, kdy je podle zákona potřebný souhlas státního zástupce, činí policejní orgán všechna rozhodnutí o postupu vyšetřování a provádění vyšetřovacích úkonů samostatně a je plně odpovědný za jejich zákonné a včasné provedení. Státní zástupce je oprávněn v rámci výkonu svého dozoru nad zachováním zákonnosti v přípravném řízení dávat policejnímu orgánu závazné pokyny k vyšetřování trestných činů.
Jejich pravomoc končí do §160 - zahájení tr. stíhání. Provádějí i zkrácené řízení, které spočívá pouze v záznamech, které se předávají státnímu zástupci, řízení zahajuje soud.
§53 úkony: provádějí ve svém obvodu zpravidla sami (viz výše), ostatní na dožádání soudu, státního zástupce, jiného policejního orgánu atd.

Žádné komentáře:

Okomentovat