Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Nespornými skutečnostmi rozumíme určité skutečnosti, ...

Nespornými skutečnostmi rozumíme určité skutečnosti, o kterých mezi stranami není sporu, a proto nemusí být předmětem dokazování.
Zásada vyhledávací se neuplatňuje stejnou měrou ve všech stadiích trestního řízení. V plném rozsahu se uplatňuje v předsoudním stadiu trestního řízení – v přípravném řízení. Jen v omezeném rozsahu se uplatňuje ve stadiu předběžného projednávání žaloby. V řízení před soudem je zvýrazněna role a odpovědnost stran při zjišťování skutkového stavu, zejména strany žalobce – státního zástupce.
V odvolacím řízení se zásada vyhledávací uplatní v rozsahu, v jakém odvolací soud sám provádí dokazování. V přezkumném řízení na základě mimořádných opravných prostředků se uplatňuje zásada vyhledávací pouze výjimečně, neboť dokazování se neprovádí vůbec nebo pouze v omezeném rozsahu.
zásada ústnosti (§ 2 odst. 11) a zásada bezprostřednosti
Zásada ústnosti spočívá v tom, že soud rozhoduje na základě ústního přednesu stran a ústně provedených důkazů. Zásada ústnosti se uplatňuje omezeně v přípravném řízení, ale zejména se uplatňuje v řízení před soudem. Zásadě ústnosti neodporuje písemná protokolace provedených důkazů.
Zásada bezprostřednosti znamená, že soud má rozhodnout jen na základě důkazů, které byly provedeny v řízení před soudem, přičemž ze zásady ústnosti vyplývá, že soud sám vyslýchá obviněného, svědky a znalce.

Žádné komentáře:

Okomentovat