Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Podezřelý, obviněný nebo svědek...

Podezřelý, obviněný nebo svědek, kteří mají poznat osobu nebo věc, se před rekognicí vyslechnou o okolnostech, za nichž osobu nebo věc vnímali, a o znacích nebo zvláštnostech, podle nichž by bylo možno osobu nebo věc poznat. Osoba nebo věc, která má být poznána, jim nesmí být před rekognicí ukázána.

Po ukončení rekognice se poznávající osoba (podezřelý, obviněný, svědek) vyslechnou znovu, je-li třeba odstranit rozpor mezi jejich výpovědí a výsledky rekognice. Rekognice je podle své povahy zásadně neopakovatelný, úkonem a někdy také neodkladným úkonem. Osoba nebo věc, která má být poznána, nesmí být poznávající osobě před rekognicí ukázána a její průběh musí být řádně zdokumentována
§ 104c - Vyšetřovací pokus - provádí se, mají-li být v uměle vytvořených nebo obměněných podmínkách prověřeny nebo upřesněny skutečnosti zjištěné v tr. řízení. Vyšetřovací pokus (§ 104c) je zvláštní procesní úkon, kterým se zjišťuje, ověřuje nebo upřesňuje, zda se určitá skutečnost stala nebo mohla stát určitým způsobem a za určitých podmínek. K provedení vyšetřovacího pokusu se nepřistoupí, jestliže to je vzhledem k okolnostem případu nebo osobě podezřelého, obviněného nebo spoluobviněného, poškozeného nebo svědka nevhodné nebo lze-li účelu vyšetřovacího pokusu dosáhnout jinak.

Žádné komentáře:

Okomentovat