Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Hlavní líčení je ústní a důkaz výpověďmi svědků, ...

Hlavní líčení je ústní a důkaz výpověďmi svědků, znalců, obžalovaného se provádí tak, že soud uvedené osoby sám vyslýchá, svědek nevyslechnutý nesmí být přítomen výslechu obžalovaného nebo jiných svědků
§ 211- místo výslechu svědka lze číst protokol o jeho výpovědi i v případě, kdy zemřel, je nezvěstný, pobývá dlouhodobě v cizině nebo je dlouhodobě nemocný a nelze ho proto vyslechnout přímo. Také v případě, kdy šlo o neodkladný a neopakovatelný úkon. Protokol o dřívější výpovědi svědka se čte také v případech, kdy svědek se v podstatných bodech odchyluje. Posudky, zprávy a další listiny jako důkazy se přečtou a umožní se do nich nahlédnout stranám, svědkům a znalcům; následuje dotaz na obžalovaného, zda se k nim chce vyjádřit (vyjádření se zapíše do protokolu). Oprávněné osoby jako je státní zástupce, zákonný zástupce, zúčastněná osoba, poškození, jejich zmocněnci mohou se souhlasem předsedy senátu klást otázky vyslýchaným.
Závěr hlavního líčení tvoří závěrečné řeči a to v pořadí: státní zástupce, poškozený, zúčastněná osoba, obhájce obžalovaného popř. obžalovaný. Obsah závěrečných řečí trestní řád nijak nevymezuje.
Pro překážku může být hlavní líčení v jakémkoli stádiu odročeno se stanovením dne, kdy bude pokračovat.
Rozhodnutí soudu - soud se opírá o skutečnosti a důkazy, které strany předložily a provedly, popř. které sám doplnil

Žádné komentáře:

Okomentovat