Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vrchní soud -

Vrchní soud - nerozhoduje jako soud prvního stupně. Vrchnímu soudu přísluší rozhodovat o odvolání a stížnostech proti rozhodnutím podřízených krajských soudů ve věcech, kde tyto soudy rozhodovaly v prvním stupni (§ 252, § 146 odst. 2 písm. c).
Nejvyšší soud - je nejvyšším soudním orgánem v ČR, který sleduje pravomocná rozhodnutí vrchních soudů zajišťuje zákonnost rozhodování mezi vrchními soudy a soudy v jejich obvodu tím, že: rozhoduje o dovolání,
- rozhoduje o stížnostech pro porušení bez ohledu na to, který orgán činný v trestním řízení napadené rozhodnutí vydal,
- zaujímá stanoviska k výkladu zákonů a jiných právních předpisů,
- rozhoduje v některých dalších zákonem stanovených případech § 10 odst. 2, § 24, § 380 odst. 3, § 284a, § 284e, § 383c.
§18 Místní příslušnost - řízení koná soud, v jehož obvodu byl TČ spáchán, nelze-li to zjistit tak ten, kde obviněný bydlí, pracuje nebo se zdržuje nebo kde čin vyšel najevo
§19 - Společná řízení proti všem obviněným se konají tehdy, pokud tomu nebrání důležité důvody.
Obsazení soudů – Okresní soudy – projednávají řízení v 1. stupni, pokud zákon nestanoví jinak. V trestním řízení rozhoduje OS v senátech složených z předsedy senátu a přísedících. Krajský soud - rozhoduje jako soud II: stupně ve věcech, ve kterých rozhodovaly v I. Stupni OS. KS mohou vystupovat i jako soudy I. Stupně a to pokud je nejnižší hranice odnětí min. 5 let. Pokud KS rozhoduje v I. Stupni – je tvořen 1 soudcem a 2 přísedícími, při rozhodování ve II. Stupni je tvořen senát 3 soudci. Vrchní soudy a Nejvyšší soud - rozhodují v senátech.

Žádné komentáře:

Okomentovat