Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Otázka č. 20. Předmět a rozsah dokazování

Skutečnost, která má být zjištěna, se označuje jako předmět důkazu. Prostředek, který je používán orgánem činným v trestním řízení při dokazování skutečnosti, který je předmětem důkazem, se nazývá důkazní prostředek.
Důkazem v procesním smyslu je poznatek, kterým orgán činný v trestním řízení získal o předmětu důkaz. Procesním důkazem jsou tedy výsledky získané provedením ohledání, obsah výpovědi vyslechnutých osob, obsah listin nebo obsah zpráv zachycených jinak než písemně.
Každý procesní důkaz je vždy nutně spjat s určitou osobou (jestliže je tímto důkazem výpověď) nebo s určitou věcí (jestliže je tímto důkazem listina nebo jiná zpráva spojená s nějakým hmotným pokladem). Tyto osoby nebo věci nazýváme nositeli důkazů (pramenem důkazů).
Předmětem dokazování v konkrétní věci jsou okolnosti důležité pro trestní řízení v této věci. Za takové okolnosti je třeba pokládat okolnosti důležité pro rozhodnutí věci, okolnosti, které vedly k trestné činnosti nebo umožnily její provedení, i okolnosti důležité pro postup trestního řízení.
výpověď obviněného a svědků
znalecké posudky
věcné a listinné důkazy důležité pro tr. řízení a ohledání

Žádné komentáře:

Okomentovat