Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

11.2 Určení a popření otcovství

11.2.1 První domněnka otcovství
A) Určení otcovství - § 51 odst. 1 ZOR stanoví, že narodí-li se dítě v době od uzavření manželství do uplynutí třístého dne po zániku manželství nebo jeho prohlášení za neplatné, považuje se za manžel matky. Je logické, že první domněnka v době manželství nebo do 300 od jeho zániku platí automaticky. Časová působnost této domněnky je od uzavření manželství po 300 od jeho zrušení(pokud byl manžel prohlášen za mrtvého tak se to počítá jinak-ode dne zmizení).
Pokud se uzavře do 300 dnů nové manželství a v tom se narodí(od předcházejícího manželství neuplynulo 300 dnů) dítě tak si to vyžere ten aktuální manžel. Pokud toto úspěšně popře padne to na prvého.
B) Popření otcovství – Aktivně legitimován otec(matka, zástupce – pokud otec pozbyl způsobilost k PÚ). Pasivně legitimován je druhý rodič a dítě.
Na popření otcovství je lhůta 6 měsíců(lhůta má prekluzivní charakter) počítá se takto:
a) manžel matky dítěte do 6 měsíců, kdy se dozvěděl, že se dítě narodilo
b) matka do 6 měsíců od narození dítěte
c) opatrovník(pozbyl-li otec způsobilost k PÚ) do 6 měsíců kdy se dozví o narození dítěte nebo do 6 měsíců kdy od doby kdy byl opatrovníkem stanoven.
d) Bylo-li pravomocně rozhodnuto, že pozdější manžel není otcem dítěte znovu provdané matky, počítá se 6 měsíční lhůta k popření otcovství pro dřívějšího manžela dnem, kdy se dozvěděl o tomto pravomocném rozhodnutí.

Žádné komentáře:

Okomentovat