Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Pro svědky nemá ZOR žádné bližší ustanovení.

Pro svědky nemá ZOR žádné bližší ustanovení. Musí být způsobilí, zletilí a chápat průběh obřadu.
ZOR upravuje i zjednodušenou formu uzavření manželství v případě, že je život jednoho ze snoubenců přímo ohrožen. Manželství může být uzavřeno před kterýmkoliv obecním úřadem na kterémkoliv místě (nevyžaduje se ani delegace a ani povolení k uzavření manželství na jiném místě).

5.4 Církevní sňatek
Je mezi ním a občanským sňatkem rovnost. § 10 odst.1 ZOR stanoví byl-li uzavřen občanský sňatek, nemají následné náboženské obřady právní následky.(zákon nevylučuje po uzavření civilního sňatku sňatek náboženský, ale opačný postup ZOR výslovně zakazuje v § 10 odst. 2). Prohlášení o uzavření manželství činí snoubenci před příslušným orgánem církve, a to před osobou pověřenou oprávněnou církví nebo náboženskou společností. Manželství nemůže vzniknout před jinou než státem uznanou církví nebo náboženskou společností. ZOR zde neupravuje místní příslušnost jako u civilního sňatku.
Církevní sňatek může být uzavřen až po té, kdy snoubenci předloží oddávajícímu osvědčení vydané příslušným matričním úřadem, od jehož vydání neuplynuly více než 3 měsíce, o tom, že splnili všechny požadavky zákona pro uzavření platného manželství.
ZOR ukládá církvi nebo jiné náboženské společnosti povinnost doručit do 3 pracovních dnů od uzavření manželství oznámení o tom, že se tak stalo a to příslušnému matričnímu úřadu.

Žádné komentáře:

Okomentovat