Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

2.2 Specifické rysy rodinně právních vztahů a jejich obecná charakteristika.

a) osobní (emocionální) prvek – subjekty rodinně právních vztahů jsou navzájem spojeny osobními vztahy (manželství je uzavíráno z citových důvodů - obvykle).Na druhou stanu neexistence tohoto prvku neznamená nutně neexistenci příbuzenství.
b) Morální normy – řada ustanovení v RP má výslovně morální charakter (imperfektní normy – nejsou vynutitelné a ani za porušení není stanoven sankce).Např. manželé mají povinnost žít spolu a být si věrni § 18.
c) Fakticita těchto vztahů – obvykle RP upravuje právní vztah již fakticky vzniklé (narodilo se dítě, manželé spolu již nežijí).
d) Dlouhodobost – vztahy mají dlouhodobou povahu (rodič-dítě,manžel-manželka).
e) Imperativnost

2.3 Prvky rodinně právních vztahů
Subjekty rodinně právních vztahů – jsou to pouze fyzické osoby(na rozdíl od občanskoprávních vztahů).Stávají se jimi kvůli svému postavení v rodinných vztazích(pokrevní příbuznost nebo vůle-vstup do manželství) - ne proto že je osobou jako v občanském právu. Způsobilost k právům a povinnostem platí totéž co v ObčZ. Způsobilost k právním úkonům je rovněž z ObčZ (§ 104 ZOR). Sňatečná způsobilost – obvykle stejná jako v ObčZ, jinak může být snížena (až 16 let) buď rodiči nebo souhlasem jiného subjektu (nejčastěji soudu).

Žádné komentáře:

Okomentovat