Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Předmět (objekt) rodinněprávních vztahů -

Předmět (objekt) rodinněprávních vztahů – otázka není doposud jednoznačně vyřešena. Pokud jde o majetkové rodinněprávní vztahy tak je to jako u občanského práva. Dělíme
stejně a to na předmět a) Přímý – lidské chování (dare, facere, omitere, pati,). b) Nepřímý – to čeho se toto chování dotýká čili práva a věci.
Obsah rodinněprávních vztahů – subjektivní práva a povinnosti ovšem celou šíři nelze regulovat. Platí zde nezcizitelnost těchto práv – subjekty nemohou tyto práva smluvně převádět (rodičovská práva, práva mezi manželi).

3.Pojem manželství

§ 1 ZOR – manželství je trvalé společenství muže a ženy založené zákonem stanoveným způsobem. Hlavním účelem manželství je založení rodin a řádná výchova dětí.
Pojmové znaky manželství jsou:
1) Může vzniknout jen zákonem předepsaným způsobem před příslušným orgánem pověřeným vést matriky, nebo před orgánem registrované církve nebo náboženské společnosti.
2) Může vzniknout jen mezi mužem a ženou (svazek osob stejného pohlaví se nazývá registrové partnerství – u nás zatím neupraveno zákonem). Nesezdané soužití muž + žena spolu fakticky žijí, ale nejsou manželi.

Žádné komentáře:

Okomentovat