Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

b) Pravomocné rozhodnutí soudu o ...

b) Pravomocné rozhodnutí soudu o schválení dohody o úpravě poměrů nezletilých dětí pro dobu po rozvodu.

8.3.5 Rozvod manželství s nezletilými dětmi
§ 24 odst. 2 ZOR mají-li manželé nezletilé děti, nemlže být manželství rozvedeno, bylo-li by to v rozporu se zájmem těchto dětí, daným zvláštními důvody(mají dementa a musí se o něj starat oba[jinak by např.chcíp]).
K ochraně nezletilých dětí rovněž přispívá oddělení rozvodového řízení a řízení ve věcech péče o nezletilé. § 25 ZOR manželství nelze rozvést, dokud nenabude právní moci rozhodnutí o úpravě poměrů k nezletilým dětem pro dobu po rozvodu, které vydá soud péče o nezletilé podle § 178 OSŘ. Soud zejména určí komu bude dítě svěřeno do výchovy a jak se má každý z rodičů přispívat na jeho výživu.
Po novele z roku 1998 se do ZOR dostalo ustanovení § 26 odst. 2 jsou-li oba rodiče způsobilí dítě vychovávat a mají-li o výchovu zájem, může soud svěřit dítě do společné, popřípadě střídavé výchovy obou rodičů, je-li to v zájmu dítěte a budou-li tak lépe zajištěny jeho potřeby.
Rozhodnutí o úpravě výkonu rodičovské zodpovědnosti může být nahrazeno dohodou rodičů, která ke své platnosti potřebuje schválení soudu.

Žádné komentáře:

Okomentovat