Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

3) Vztah 1 muže a 1 ženy –

3) Vztah 1 muže a 1 ženy – princip monogamie
4) Rovnoprávný vztah (rovnoprávnost-obecně LZPS čl.3, v manželství - ZOR § 18)
5) Svobodně a dobrovolně uzavírané životní společenství. (zákonem omezeno jen v nutném rozsahu-nezletilost, příbuzenství,duševní choroba,jiné manželství).
6) Vzniká a zaniká jen zákonem předepsaným způsobem (jsou s ním spojeny zásadní právní následky i v majetkové sféře – nemůže vzniknout pouhou dohodou).

4. Zasnoubení

Souhlasné prohlášení muže a ženy, že spolu vstoupí do manželství buď v době přesně určené, nebo přiměřené podle zvyklostí, tedy v souladu s pravidly společenského soužití. Česká právní úprava toto nezná. Nejsou regulovány právní následky při porušení. Lze uvažovat o náhradě škody – vznikla li v příčinné souvislosti.

5. Vznik manželství

5.1 Prohlášení snoubenců
Manželství se uzavírá svobodným a úplným souhlasným prohlášením muže a ženy o tom, že spolu vstupují do manželství, učiněným před příslušným orgánem. Toto prohlášení musí být učiněno veřejně a slavnostním způsobem za přítomnosti 2 svědků. § 3 ZOR.
Manželství vzniká souhlasným prohlášením před příslušným orgánem nikoli zápisem do matriky(evidenční charakter). Souhlasné prohlášení je právní úkon (dvoustranný) podle § 34 ObčZ.

Žádné komentáře:

Okomentovat