Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Pojem a předmět rodinného práva, místo rodinného práva v systému práva

Rodinné právo lze v objektivním smyslu vymezit jako souhrn právních norem, které regulují manželské a rodinné vztahy.
Rodina nemá legální definici, a ani není subjektem práva, tím jsou pouze její jednotlivý členové. Za členy jsou považováni osoby, které spolu žijí ve společné domácnosti (osoby blízké § 116 ObčZ).
Manželství definováno je a to jako právní svazek mezi mužem a ženou, který vzniká za splnění zákonných podmínek, předepsanou formou, má zákonem stanovený obsah, a zaniká jen na základě zákonem stanovených důvodů.
Manželství a rodina nejsou synonymy – manželství je základem z něhož rodina vzniká.(není podmínkou rodina může být i matka samoživitelka s dítětem).

Předmětem rodinného práva jsou 3 základní druhy právních vztahů:
1) Vztahy mezi manželi – vznikají dobrovolným a svobodným vznikem manželství. Zákon může těžko upravit vztahy osobního charakteru, kdežto majetkové vztahy může upravit jako jakékoliv jiné vztahy majetkového charakteru.
2) Vztahy mezi rodiči a dětmi – těžiště právní úpravy rodinného práva. ZOR upravuje určení rodičovství. Vzájemná práva a povinnosti rodičů a dětí. Právní vztah mezi sourozenci je omezen pouze na zákaz uzavření sňatku mezi nimi.

Žádné komentáře:

Okomentovat