Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Podle § 6 ZOR → ZM §§ 33 až 37.

Podle § 6 ZOR → ZM §§ 33 až 37. jsou povinni předložit Občanský průkaz a rodný list, pokud jde o druhé a další manželství pak doklad o tom, že předchozí manželství zaniklo, u nezletilých rozsudek soudu, kterým je uzavření manželství povoleno, v případě osoby trpící duševní chorobou pak taky rozsudek ve kterém je toto povoleno. Způsobilost cizince k uzavření sňatku se řídí právem státu jehož je příslušníkem.(lze prominout pokud je spojeno s těžko překonatelnou překážkou např. cizinec je u nás v azilu).
Předoddavkové řízení před matričním úřadem může skončit:
1) stanovením termínu sňatku (pokud splnily veškeré náležitosti)
2) vydáním správního rozhodnutí o tzv. delegaci – povolení uzavřít sňatek před jiným matričním úřadem ( v případě občanského sňatku ).
3) Vydáním osvědčení, že vše splnili a svatba se odehraje v příslušné církvi nebo náboženské společnosti.

5.3 Občanský sňatek
Činí se před starostou, zástupcem starosty, nebo pověřeným členem obecního zastupitelstva matričního úřadu. Příslušné jsou matriční úřady v bydlišti nebo bydlištích snoubenců.
Místo uzavření manželství upravuje § 4 ZOR, tradičně se uzavírá v oddací síni obecního úřadu nebo na jiném místě, které obecní úřad pro tuto příležitost používá. Lze povolit na kterémkoliv vhodném místě(vhodné místo – určuje dohoda mezi snoubenci, matrikářem, a oddávajícím) .

Žádné komentáře:

Okomentovat