Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

14.2 Právní úprava výchovy dítěte

Rozhodující úlohu při výchově dítěte mají rodiče, kteří mají být svým osobním životem a chováním příkladem svým dětem. V nejširším slova smyslu je výchova označována jako rozhodování o dítěti v tom rámci, v jakém není schopno a nemůže o sobě rozhodnout samo. § 31 vymezuje demonstrativně její obsah jako péči o zdraví dítěte,jeho tělesný, citový, rozumový a mravní vývoj. Některá dílčí oprávnění(ZOR, LZPS) – Právo mít dítě u sebe, Právo řídit jednání dítěte a vykonávat nad ním dohled odpovídající stupni jeho vývoje(výchovné prostředky nesní být ponižující, nesní strádat..), Právo určit místo pobytu dítěte, Právo určit povolání dítěte ve schodě s jeho zájmy, Právo stýkat se s dítětem.

14.3 Zastupování dítěte
ObčZ přiznává nezletilým jen částečnou způsobilost k PÚ(odpovídajícím jeho věku a rozumovým schopnostem). Jinak jedná prostřednictvím zákonného zástupce.
Žádný z rodičů nemůže zastoupit své dítě, jde-li o PÚ ve věcech, při nichž by mohlo dojít ke střetu zájmů mezi rodiči a dítětem, nebo ke střetu zájmů dětí týchž rodičů(§ 37 odst. 1 ZOR). Je stanoven kolizní opatrovník (smrt otce dítě a matka budou dědit).

Žádné komentáře:

Okomentovat