Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

7.2.2 Další práva a povinnosti manželů

a) Povinnost uspokojovat potřeby rodiny - povinni jsou pečovat oba manželé podle svých možností a schopností. Za uspokojování potřeb rodiny můžeme považovat těž osobní péči o děti a společnou domácnost jako ekvivalent peněžního příspěvku. Novelou ZOR bylo umožněno žalobou se domáhat, aby druhý manžel plnil svoji povinnost hradit náklady společné domácnosti.
b) Povinnost rozhodovat společně o záležitostech rodiny – v harmonickém manželství toto funguje bez zákona, pokud ne tak o tom rozhodne soud (musí jít o podstatné rozhodnutí) – toto nemá vítězů a ani poražených.(mediciace – mimosoudní postup, dělá ho mediátor – nemá však žádné donucovací prostředky).

7.2.3 Výkon povolání a pracovní uplatnění jednoho z manželů
Neshodu o výkonu povolání jednoho z manželů nemůžou manželé řešit soudní cestou. Nezaměňovat s souhlasem manžela k použití SJM při zahájení podnikání.

7.2.4 Zákonné zastupování mezi manžely
Právo vzájemně se zastupovat v běžných věcech vyplývá ze zákona, pokud zvláštní předpis neurčí jinak. V podstatných věcech tedy musí jednat každý manžel sám za sebe, anebo udělit druhému plnou moc. ZOR umožňuje, aby jeden z manželů zastupování druhým manželem vůči třetí osobě vyloučil. Předpokladem je, aby manžel toto „zápůrčí právo“ vyloučil výslovně a aby to bylo známo třetí osobě § 21 odst. 3.

Žádné komentáře:

Okomentovat