Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

7.2.5 Solidární závazky manželů

Jednání jednoho z manželů při obstarávání běžných věcí zavazuje i toho druhého. Pokud jeden jedná v jiných než běžných věcech a tím toto překročí, tak to druhého nezavazuje. Lze vyloučit vznik solidárního závazku z jednání druhého manžela (musí být výslovně vyloučeny a třetí osoba o tom musí vědět).

7.3 Manželské majetkové právo
- většinou podléhá úpravě ObčZ. Manželské majetkové právo v širším smyslu představuje soubor právních norem upravujících veškeré majetkové vztahy mezi manžely. V užším smyslu pak soubor právních norem upravující otázku majetku manželů. SJM x Společný majetek manželů – je širší pojem než SJM.

7.3.1 Společné jmění manželů
Stěžejní institut manželského majetkového práva upravený v ObčZ
7.3.1.1 Předmět společného jmění manželů
a) majetek nabytý některým z manželů nebo jimi oběma společně za trvání manželství (s výjimkou dědictví, majetku získaného darem, majetku nabytého jedním z manželů za majetek náležející do výlučného vlastnictví tohoto manžela, věcí osobní potřeby, restitucí)
b) závazky, které jednomu nebo oběma manželům společně vznikly za trvání manželství (s výjimkou závazků týkajících se majetku, který náležel výhradně jednomu z nich, závazky jejichž rozsah překračuje obvyklou míru)

Žádné komentáře:

Okomentovat