Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Kritéria pro rozhodování soudu o svěření ...

Kritéria pro rozhodování soudu o svěření dítěte do výchovy. Soud sleduje zájem dítěte, právo dítěte na péči obou rodičů a udržování pravidelného osobního styku s nimi, právo rodiče, jemuž nebude dítě svěřeno, na pravidelnou informaci o dítěti(pokud nebude dobrovolná lze uložit rozsudkem).Dále sod přihlíží k citové orientaci a zázemí dítěte, výchovné schopnosti a odpovědnosti rodiče, stabilitě budoucího výchovného prostředí, k hmotnému zabezpečení ze strany rodiče včetně bytových poměrů. U starších dětí se bere zřetel na jejich stanovisko.
Dohoda o styku rodičů s dítětem nepotřebuje schválení soudu. Soud však styk rodičů s dítětem upraví, vyžaduje-li to zájem na jeho výchově a poměry v rodině.(je-li to nutné soud styk rodičů s dítětem omezí či zakáže).
Bránění oprávněnému rodiči ve styku s dítětem, pokud je oprávněně bezdůvodné, je považováno za změnu poměrů, vyžadující nové rozhodnutí o výchovném prostředí(musí být vždy v zájmu dítěte).
Změní-li se poměry, může soud změnit i bez návrhu rozhodnutí nebo dohodu rodičů o výkonu jejich práv a povinností vyplývajících z rodičovské zodpovědnosti.

8.3.6 Řízení o rozvodu manželství
Je to řízení sporné. Zahajuje se na návrh. K řízení o rozvodu je místně příslušný soud, v jehož obvodu měli manželé poslední společné bydliště v ČR, bydlí-li v obvodu tohoto soudu alespoň 1 z manželů, není-li takový soud, je příslušný obecný soud odpůrce, pokud i ten není tak obecný soud navrhovatele.

Žádné komentáře:

Okomentovat