Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

14.5.2 Vzájemný vztah rodičů při výkonu jejich rodičovské zodpovědnosti

ZOR vychází s toho, že by se měli rodiče dohodnout. Nedohodnou-li se v podstatných věcech(jméno, příjmení, budoucí povolání, správa jmění..) při výkonu své rodičovské zodpovědnosti, rozhodne soud. Ve věcech běžných vykonává rodičovskou zodpovědnost každý z rodičů samostatně. Může nastat problém u lékařského zákroku(pokud pude bezprostředně o život netřeba souhlasu obou, pokud o těžší operaci, tak ano).

14.5.3 Výkon rodičovských práv ve vztahu ke třetím osobám
nelze smluvně převézt, lze přenechat výkon dílčích oprávnění
14.6 Pozastavení výkonu rodičovské zodpovědnosti, její omezení a zbavení
-nejvýznamnější zásah do právního vztahu mezi rodiči a dětmi. K zásahu oprávněn pouze soud:
a) Brání-li rodiči ve výkonu jeho rodičovské zodpovědnosti závažná překážka (nemoc, jeden z rodičů je dlouhodobě nepřítomen..) a vyžaduje-li to zájem dítěte, může soud pozastavit výkon rodičovské zodpovědnosti.
b) Nevykonává-li rodič řádně povinnosti vyplývající z rodičovské zodpovědnosti a vyžaduje-li to zájem dítěte, soud rodičovskou zodpovědnost omezí. Přitom vždy konkrétně vymezí rozsah práv a povinností, na které se omezení vztahuje.
Lze ho už chápat jako sankci za zaviněné porušení povinností ze strany rodiče. Soud musí uvézt rozsah. Pokud je toto omezeno u obou rodičů stanoví opatrovníka.
c) Zbavení rodičovské zodpovědnosti – nejtvrdší sankce v ROP. Soud k ní přistoupí tehdy, zneužívá-li rodič svou rodičovskou zodpovědnost nebo její výkon, nebo ji vážným způsobem porušuje. Je to vždy jednání zaviněné. Dopustí-li se rodič TČ na dítěti nebo ho k tomu použije, zadává toto důvody zahájení řízení o zbavení rodičovské zodpovědnosti.
Dojde-li k podstatné změně poměrů umožňuje OSŘ obnovení rodičovské zodpovědnosti.

15 Práva a povinnosti rodičům dětí vůči

Žádné komentáře:

Okomentovat