Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Historický vývoj rodinného práva n našem území

Po vzniku ČSR byl převzat ABGB z roku 1918. Rodinné právo bylo pod vlivem kanonického práva (do 16 stol. měla církev v rukou veškerou rodinně právní úpravu).Rozlučnost manželství byla připuštěna jen v nekatolických manželstvích.
Manželská novela (zák.č. 320/1919 Sb.) upravovala nově vznik manželství(zaveden fakultativní civilní sňatek vedle církevního), zavedla rovněž možnost rozluky manželství jako právního zániku-možnost rozvodu s jeho právními následky.Nemohlo to nastat bez souhlasu toho nevinného. Pokud se dohodli vina se nedokazovala. Zrušen institut moci otcovské→ moc rodičovská.
Zákon o uzavírání manželství s cizinci č.59/1952 Sb. – vyžadován souhlas ministerstva vnitra nebo jím pověřeného orgánu. Zrušen v roce 1964.
Novela zákona o rodině č. 61/1955 o změně předpisů o rozvodu.(nešlo rozvézt bez souhlasu nevinného a to vedlo k mnoha mrtvím manželstvím→upraveno-pokud bylo manželství trvale rozvráceno, tak šlo rozvést bez souhlasu nevinného).

Sociálně právní ochrana
Rozvoj koncem 19 stol 1868 zákon o chudinství – obec se má starat o své sirotky
Zákon č. 256/1921 Sb. O ochraně dětí v cizí péči a dětí nemanželských – první ochrana dětí. 1927 Zákon o dětech cikánských.
Zákon č.50/1973 o pěstounské péči – včleněn institut pěstounské péče jako státem řízené, kontrolované a finančně zabezpečené náhradní rodinné výchovy.

Žádné komentáře:

Okomentovat