Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Koná se ve správním řízení, je ...

Koná se ve správním řízení, je třeba uhradit poplatek, nepovolí se byla-li by v rozporu se zájmy dítěte. Samostatně je to upraveno u osvojení, lze měnit jen do zletilosti osvojence. Souhlas druhého rodiče se změnou jména lze nahradit soudním rozhodnutím.

14 Rodičovská zodpovědnost
14.1 Obecné úvahy
Obsahem jsou práva a povinnosti mezi rodiči a dětmi.(dříve moc otcovská-ŘP, moc rodičovská,). Náleží rodiči jen vůči jeho nezletilému dítěti. § 31 odst.1 ZOR vymezuje rodičovskou zodpovědnost jako souhrn práv a povinností:
a) při péči o nezletilé dítě
b) při zastupování nezletilého dítěte
c) při správě jeho jmění
Rodičovská zodpovědnost náleží oběma rodičům. Jestliže jeden z rodičů nežije, není znám nebo nemá způsobilost k PÚ v plném rozsahu, náleží rodičovská zodpovědnost druhému rodiči. Totéž platí, je-li jeden z rodičů rodičovské zodpovědnosti zbaven, nebo je-li výkon jeho rodičovské zodpovědnosti pozastaven(§ 34 odst.2 ZOR).
Soud může přiznat rodičovskou zodpovědnost ve vztahu k péči o dítě i nezletilému rodiči dítěte, který dosáhl věku 16 let, má-li potřebné předpoklady pro výkon práv a povinností z rodičovské zodpovědnosti vyplývající (matka nezletilá otec zletilý,nežijí spolu).
Jsou-li oba rodiče nezletilý soud musí dítěti ustanovit poručníka (nejlépe matku nezletilé matky).

Žádné komentáře:

Okomentovat