Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

14.4 Správa jmění dítěte

14.4.1 Správa jmění rodičů
Dítě může nabývat majetek nejrůznějším způsobem, stejně jako kterýkoliv subjekt (jen pozor na částečnou způsobilost k PÚ). Pak ho zastupují rodiče. Ti jsou povinni jeho jmění spravovat s péčí řádného hospodáře(tzn. Zachovat majetek do zletilosti dítěte-nejlépe celý). Výnosů z majetku dítěte lze nejprve použít pro jeho vlastní výživu, a teprve potom přiměřeně i pro potřebu rodiny.
Majetek může být dotčen jen v případě vzniku nezaviněného nepoměru mezi poměry nezletilého dítěte a osob výživou povinných.
Tohoto se týká § 28 ObčZ podle kterého k nakládání s majetkem, nejde-li o běžnou záležitost, musí schválit soud. Rozhoduje v zájmu nezletilého dítěte.
Rodiče mají povinnost spravovat dítěti jmění až do zletilosti a pak mu ho odevzdat i s řádným vyúčtováním(jestliže o to požádá do 1 roku od ukončení správy). Dítě má právo na náhradu škody či vydání bezdůvodného obohacení – došlo-li k němu. Během nezletilosti dítěte mezi ním a rodiči neběží promlčecí doba.

14.4.2 Opatrovník pro správu jmění
§ 37b odst.1 ZOR v důvodných případech, kdy by majetkové zájmy dítěte mohly být ohroženy, stanový soud pro zvýšenou ochranu jeho jmění opatrovníka(rodiče jsou nemocní, hloupí na spravování majetku nebo ho používají pro vlastní potřebu….).

Žádné komentáře:

Okomentovat