12.1. Česká republika – zemědělství, doprava, služby...
Z hlediska fyzickogeografického člůenění lze republiku rozdělit na několik typů.
Jsou to:
a) Kukuřičný typ, který zahrnuje oblasti s nejpřiznivějšími přírodními předpoklady, tj. nížinné plochy do 200 m.n.m. s ročním průměrem teplot kolem 9/10°C. Jsou zde zastoupeny nejkvalitnější zeminy. Jediným problémem jsou nízké srážky. P2stuje se zde kukuřice, pšenice, olejoviny a cukrová řepa. Dále zelenina a ovoce. Jedná se o oblast jižní a jihovýchodní Moravy.
b) Řepařský typ se nachází v rovinách a mírně zvlněných oblastech do 350 m.n.m. , kde jsou průměrné teploty kolem 8°C, převůládají zde hnědozemě. Převládá pěstování cukrovky, pšenice a ječmene a v místech se zvláštními podmínkami se daří chmelu, raným bramborám a ovoci. Patří sem Polabí, dolní Poohří a střední Morava.
c) Bramborářský typ je ten úplně nejrozšířenější, jedná se o vrchoviny s průměrno teplotou kolem 7°C. Převládají méně neúrodné půdy, podzolovité. Pěstují se zde brambory, žito, oves, luštěniny a krmné plodiny ( pícniny ). Bramborářský typ zabírá velkou část Čech a severní a západní Moravu. Ještě se dělí tzv. bramborářsko-ovesný typ, což jsou oblasti dosti vlhké s teplotami pod 7°C.
d) Horský typ je posledním typem oblastí, které zahrnují i podhorské oblasti. Jedná se o území s nadmořskou výškou nad 550 m.n.m. Jde o území značně vlhké, a tak se zde pěstují méně náročné obiloviny (oves, žito), brambory, len a krmiva. Spíše zde najdeme louky, pastviny a lesy.
Žádné komentáře:
Okomentovat