Ø vznik půdy zvětráváním
Ø 1/3 půdy je v zemědělství využívaná
Ø -ČR zaměstnává v zemědělství zhruba 6-8% obyv.
Ø -rozvojové země 50-70%
Ø zemědělství zajišťuje výživu obyvatelstva a produkuje suroviny pro průmysl
Ø CHEMIZACE: dodává se do půdy složka, kterou ta půda potřebuje
2 druhy:
EXTENZIVNÍ ZP.: produkuje se na velké ploše
INTENZIVNÍ: vyprodukuje hodně,využívá technologii,malá plocha
ZEMĚDĚLSKÁ VÝROBA:
1. rostlinná
2. živočišná
3. lesnictví
4. rybolov
PŘÍRODNÍ FAKTORY PŮSOBÍCÍ NA ROZMÍSTĚNÍ ZEMĚDĚLSTVÍ:
a) půda (zemědělská, orná)
b) georeliéf
c) podnebí
SOCIOEKONOMICKÉ FAKTORY:
a) trh(spotřeba)
b) pracovní síly
c) doprava
PÁSMA:
a) ROVNÍKOVÉ: N, úrodné půdy v podzemí, ne příliš vhodné pro zemědělství, jedno roční období-není vegetativní klid
Okopaniny, káva, banány, nedostatek krmiva
b) SUBROVNÍKOVÉ: do 20° s.š., období deště (monzuny) a sucha, ovlivněno zeměpisnou šířkou, rýže(horská, bahenní), kakao, čaj, plantáže, krávy
c) POLOPOUŠTNÍ: 20-30° s.š., rozdíly teplot ve dne i v noci, oázy, zavlažování, datle, pšenice, rýže, bavlna, podzemnice olejná, velbloudi
d) SUBTROPICKÉ: 30-40°s.š.: období zimy a léta, v zimě časté srážky, citrusy ,olivy, vinná réva, rýže, korkový dub, tabák, bavlna, sója, koně, velbloudi, ovce, kozy
e) MÍRNÉ: 4 roční období, vysoké výnosy, cukrová řepa, obilí, brambory, mechanizace, jádroviny, peckoviny, prasata
OBILNINY
PŠENICE, OVES, ŽITO, JEČMEN, RÝŽE, KUKUŘICE, PROSO,ČIROK
- 1. Geografie jako věda, základy kartografie
- 2. Planetární geografie. Zobrazování země
- 3. Atmosférická složka fyzickogeografické sféry
- 4. Hydrosféra A)
- 5. Hydrosféra B)
- 6. Litosférická složka fyzickogeografické sféry A)...
- 7. Litosférická složka fyzickogeografické sféry B)...
- 8. Pedosféra, Biosféra
- 9. Politická mapa světa
- 10. Geografie obyvatelstva a sídel A)
Žádné komentáře:
Okomentovat