Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zemědělství vyspělých států

- nadprodukce
- vstup vědy a techniky
- mechanizace, chemizace, specializace ® nižší procento pracujících v zeměděl.
- západ Evropy a Sev.Amer.– rodinné farmy
- tržní = většina produkce na trh
- typy: a) příměstské (v hustě osídlených oblastech) – ovoce, zelenina, květiny
- celoročně – nákladné skleníky
- drůbež, skot na mléko
b) méně obydlené oblasti – skot (maso), vepři – v oblastech zemědělské (rostlinné) produkce (krmivo)

Zemědělství EU
- stále základní hospodářská forma využití půdy
- 3 hl.typy: 1. středomořský – pás podél Středozemního moře
- teplomilné a subtropické ovoce, olivy, tabák, brambory
- ovce, kozy
2. živočišná výroba zaměřená na mléčné výrobky – Británie, pobřeží Severního moře, Alpy
- mléko, maso, máslo, sýry
3. smíšené zemědělství – nížiny Francie, Německa a severní Itálie
- pšenice, kukuřice, ovoce, zelenina, maso
- převažuje intenzivní zemědělská výroba rodinných farem
- silně dotované odvětví

Oblasti hladu, hladomoru a podvýživy
- Afrika – především východ (Somálsko)
- mírně východní Evropa – Ukrajina, Rusko, Bělorusko
- jižní Evropa – Albánie, Moldávie
- jihozápadní Asie – Kavkaz
- střední Asie – Turkmenistán, Kyrgystán, Uzbekistán, Tádžikistán, Čína, Mongolsko
- jižní Asie
- Jižní Amerika – západní pobřeží (Andské země)

Organizace
- FAO – OSN pro výživu a zemědělství
- IFAD – OSN – mezinárodní fond pro zemědělský rozvoj (kritizuje nadprodukci bohatých států)

Žádné komentáře:

Okomentovat