Potravinářský průmysl
- řada oborů
- upravuje a zpracovává produkty rostlinné a živočišné výroby a zajišťuje tak uspokojování
nejzákladnějších potřeb obyvatelstva produkty převážně krátkodobé spotřeby
= jedno z nejstarších a nejrozšířenějších odvětví
= nejdůležitější odvětví lehkého průmyslu
Vývoj a trendy:
• Přelom 19. a 20. stol. – technický rozvoj (zejména vynález mrazírenské techniky) – rozvoj velkovýroby (maso, mouka, konzervárenství…)
• Význam chladírenství - možnost skladovat suroviny a výrobky
• Podíl na celkové prům. produkci – spíše klesající trend, stále však cca. 3. místo (po strojírenském a chemickém pr.) – určité výjimky (N.Zéland, Austrálie, DK, NL,..)
• Rozvojové země – potr.pr. = obor zpracovatelského pr.
• Vyspělé státy – komplexní rozvoj tohoto prům. (od úpravy zem. Sur,. Přes výr. polotovarů až po finální výr.)
- charakter surovin (= zejména produkty organické přírody) – vliv na rozmístění i technologii
zpracování
- návaznost na zemědělství (sezónnost!) a rybolov
- vliv spotřebních zvyklostí (tradice, životní styl, náboženské zvyklosti v konkrétní zemi)
Žádné komentáře:
Okomentovat