Základní potravinové kultury
- mají rozhodující význam pro zásobování obyvatelstva uhlovodany, bílkovinami a tuky
- patří sem obiloviny, okopaniny a luštěniny
Obiloviny:
- pšenice, rýže, kukuřice, ječmen, žito, oves, proso, čirok
- slouží k výživě přímo nebo jako krmivo
- mají velkou nutriční hodnotu
- výhodou je možnost dlouhodobého skladování a přepravy na velké vzdálenosti
- nejdůležitější místo ve výživě má rýže a pšenice
Rýže je hlavní potravinovou plodinou Asie. V nížinných oblastech a na terasovitých horských svazích se pěstuje na vlhkých rýžových polích. Na výše položené a sušší půdě se pěstuje na suchém poli.
Pšenice je nejrozšířenější pěstovanou plodinou, přestože nevynáší tolik jako rýže. Hlavními producenty jsou Čína, Kanada, Rusko a USA. Vysokoproteinové „tvrdé“ pšenice se pěstují pro získání mouky na pečení chleba. Mouka z „měkké“ pšenice se používá na pečení vdolků a koláčů.
Žito: střední a východní Evropa /80%/, zbytek Severní Amerika, Čína, Turecko
Proso: 1. místo Asie (Indie Čína)
2. místo Sev. Amerika
3. místo Afrika, Latinská Amerika
Ječmen: střední a západní Evropa nejvíce, 2. místo Severní Amerika a Asie
Kukuřice na zrno: 1. Střední SV a SZ USA
2. Čína
3. Latinská Amerika (Brazílie, Mexiko, Argentina)
Žádné komentáře:
Okomentovat